Over deze actieEen geslaagde samenaankoop in 2019! Bedankt. 


De 5 regionale landschappen van Vlaams-Brabant organiseren een samenaankoop van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen voor je tuin. 
Je krijgt de kans om aan interessante prijzen plantgoed te bestellen. Het reglement van de samenaankoop kan je hier nalezen. 


Wanneer kan ik bestellen?

De bestelperiode loopt van 1 september tot 31 oktober 2020. Op deze website kan je online je plantgoed bestellen. 
Na je bestelling ontvang je een bevestigingsmail met details van je bestelling
Het bestelde én vooraf betaalde plantgoed kan je op begin december 2020  in jouw gemeente afhalen.

 
Wat zit er in het aanbod?

Je kan plantgoedpakketten bestellen voor een mooie gemengde haag, heg of houtkant langs je tuin. Blozende appels uit je eigen hoogstamboomgaard? Dat kan ook! Zo wordt je tuin met deze streekeigen soorten aantrekkelijk voor vogels, bijen en vlinders. Zelf kan je ook volop genieten van de bloesems en het fruit.
Daarnaast bieden we ook inheemse hoogstambomen en wilgenpoten aan. 
Je vindt ook wilde kamperfoelie en de wilde bosrank die als klimplant ook de minder grote tuin kunnen opfleuren. Een tegeltuintje tegen je gevel volstaat. 
Zin om je tuin op een natuurlijke manier speelvriendelijker te maken? Bestel dan de bundels wilgentakken waarmee je voor  kinderen een levende groene speelhut of andere levende wilgenconstructies kan bouwen.

Nieuw in het aanbod in 2019 was een paardenheg: het is een menging van eenstijlige meidoorn, hazelaar, rode kornoelje, haagbeuk en spaanse aak. (In streken waar bacterievuur voorkomt wordt meidoorn vervangen door hondsroos.)  Een paardenheg is goed voor het welzijn van je paard, als beschutting tegen de zon, wind en regen én als extra bron van ruwvoer. Je helpt er de natuur in je buurt mee en draagt bij tot een duurzamer landschap. 

 
Waarom kiezen voor streekeigen plantsoorten, gemengde pakketten en hoogstam(fruit)bomen?

Streekeigen en autochtone planten zijn bomen en struiken die al zeer lang in onze gebieden vertoeven en dus goed zijn aangepast aan de bodem en de leefomstandigheden, waardoor ze grotere overlevingskansen hebben dan ingevoerde soorten.
Bovendien is de groei- en bloeicyclus van deze planten afgestemd op de noden van onze lokale fauna en flora.

De regionale landschappen en de gemeenten kiezen bewust voor gemengde haagpakketten omdat ze een ecologische meerwaarde hebben ten opzichte van een haag enkel bestaande uit haagbeuk of beuk.

De natuurwaarde van hoogstam(fruit)bomen is erg belangrijk. Als “klein landschapselement” is zo'n hoogstammige boom voor tal van diersoorten (oa boomkruiper, holenduif, kleine bonte specht, ringmus, steenuil, eikelmuis, vleermuizen, vlinders, mieren, hommels en bijen,…) belangrijk als leefgebied of als stapsteen tussen leefgebieden.  
Hoogstambomen zijn het hele jaar door een thuis voor tal van insecten en andere ongewervelden zoals spinnen en mijten. Een hoogstamboom is meer dan zomaar een fruitboom!


Hoe maak ik de beste keuze voor mijn tuin? Hoe kan ik dit plantgoed best aanplanten en beheren?

Praktische tips over soortenkeuze, aanleg en onderhoud vind je in de brochures ‘Knotbomen, knoestige knapen’, ‘Hagen, heggen en houtkanten’ of ‘Hoogstamboomgaarden’.

Denk je aan een wilgenhut? Neem dan deze infobundel voor het bouwen van een wilgenhut door. Voor het maken van een wilgenhut van 3m doorsnede heb je 5 bundels wilgentakken nodig. Wil je een grotere hut? Bekijk dan de handleiding voor een wilgenhut van 5m doorsnede met tunneltje. Bestel hiervoor 11 bundels wilgentakken.

Wens je meer ondersteuning en advies, dan kan je terecht voor persoonlijk advies bij je regionaal landschap. 

                                 Ontwikkeld door JAAN bvba © 2018